Dywan w kuchni – praktyczna rzecz czy zwykły dodatek?
Dywan to jeden z podstawowych elementów wystroju wnętrz, nie tylko z powodu dopełnienia wyglądu pomieszczeń, ale także ze względu na ich funkcjonalność – dają komfort chodzenia, posiadają właściwości termoizolacyjne, tłumią odgłos kroków.
Na tekstylia decyduje się znaczna większość ludzi, umieszczając je w sypialni, salonie, łazience czy holu. Jedynym wyjątkiem jest kuchnia, gdzie rzadko możemy napotkać jakiekolwiek tekstylia.
Czystość dywanu w kuchni
Jednakże może się okazać to być błędem, gdyż nawet w kuchni dywany mogą spełniać pewne właściwości.
Kuchnia to przede wszystkim strefa robocza – obieranie, krojenie, siekanie, po prostu gotowanie. W związku z tym nietrudno o liczne zabrudzenia i okruszki na podłodze. Należy więc często prać dywan z kuchni. Poza tym kuchenne podłoże narażone jest na obciążenia mechaniczne, szczególnie przy miejscach częstego użytku, takich jak blat, lodówka czy zlew, nie wspominając już o częstym upadaniu przedmiotów kuchennych. Zaleta posiadania dywaniku w kuchni chyba sama nasuwa się na myśl?
W głównej mierze chroni narażoną na liczne zabrudzenia podłogę kuchenną – zdecydowanie łatwiej jest zwinąć i wytrzepać dywanik, bądź też odkurzyć czy przeprać, niż zamiatać i polerować całą podłogę. Poza tym podłoże kuchenne to jedno z najszybciej niszczących się miejsc w domu – dywanik ochroni podłogę przed przetarciem i zniszczeniem. Dodatkowo tekstylia kuchenne mają zbawienny wpływ na nasz kręgosłup, gdyż długotrwałe znajdowanie się w pozycji stojącej na twardym podłożu nadwyręża nasze plecy.
Pozostaje tylko jedno – wybrać się do sklepu po dywanik kuchenny!